Komfyr og hvitevarer

Komfyr og hvitevarer


 

Hvitevarer som komfyr,vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og tørketromler utpeker seg i brannstatistikken som de mest utsatte. Når vi i tillegg vet at boligbranner som tar liv oppstår som oftest om natten, da er det kun en ting å gjøre: La hvitevarer hvile om natten.

 

 

Risikoen for at det skal brenne er ikke større om natta, men når ingen er der og kan stoppe brannen, er det større risiko for at det skal gå helt galt!

Ikke bruk hvitevarer når ingen er hjemme eller om natten når alle sover.

Husk å rengjøre lofilteret i tørketrommelen etter bruk. Tette lofiltre kan faktisk gi så høy varmeutvikling at det fører til brann.

Følg produsentens anvisning med tanke på plassering og bruk av maskinene.

 

 

Utstyr som trekker mye strøm har generelt høyere sannsynlighet for brann enn utstyr som trekker lite strøm.  Hvitevarer som vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner bruker relativt mye strøm og utsettes for påkjenninger som varme, fuktighet, vibrasjoner og støv/lo. Maskinene inneholder også mye elektronikk, varmelementer, vifter og motorer. Det er ikke uvanlig at det starter brann i disse maskinene.

Vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner er elektriske produkter som ofte står plassert i andre (lukkede) rom enn man normalt oppholder seg. Oppstår det da varmgang eller et branntilløp kan dette utvikle seg over lengre tid uten at man blir oppmerksom på det. Du bør derfor ha varsling i form av røykvarsler eller lignende i de rommene hvor vaskemaskiner og tørketromler brukes.

Dette gjelder særlig hvis de står i egne rom eller er plassert i kjelleren. I vaskerom (og kjøkken) bør du kun bruke optisk røykvarsler som bør være koblet sammen med de øvrige røykvarslerne i hjemmet.